zoekmachine-optimalisatie

SEO ( zoekmachine optimalisatie)

SEO is een belangrijk onderdeel van iedere online strategie. Maar wat is SEO nu eigenlijk? SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’ en betekent dat je je website optimaliseert om beter gevonden te worden in zoekmachines. Hierbij maak je gebruik van bepaalde keywords, zodat je site hoger in de zoekresultaten komt te staan wanneer iemand die keywords intypt. SEO is dus een manier om meer bezoekers naar je website te trekken.

 

Maar SEO is niet alleen belangrijk voor je website zelf, ook je off-site SEO is van belang. Off-site SEO is het vergaren van links naar je website van andere websites. Dit kan door het plaatsen van links op je eigen website, maar ook door het verspreiden van goede content over je bedrijf of product. Deze links naar je website dragen bij aan je online vindbaarheid en helpen je hoger in de zoekresultaten te komen.

 

Maar hoe zorg je ervoor dat je website goed gevonden wordt in zoekmachines? 

Dit begint met goede on-site SEO. On-site SEO is het verbeteren van je website op bepaalde factoren, die de zoekmachine als belangrijk aangemerkt. Denk hierbij aan de juiste titels, metatags en keywords in je content. Wanneer je website goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines, heb je al een goede basis voor een hogere positie in de zoekresultaten.

 

Off-site SEO is vaak moeilijker te controleren, omdat het zich buiten je website afspeelt. Denk hierbij aan linkbuilding en branding. Linkbuilding is het proces waarbij je tracht relevante links te verzamelen naar je website van andere websites. Dit kan op verschillende manieren, zoals het plaatsen van links op je website of door goede content over je bedrijf of product te verspreiden. Branding is het creëren van een goede naamsbekendheid voor je bedrijf of product. Dit doe je door bijvoorbeeld actief te zijn op social media en een duidelijke huisstijl toe te passen.

 

Het effect van SEO, on-site én off-site, is vaak niet meteen zichtbaar. SEO is een lange termijn strategie en het kan weken of zelfs maanden duren voordat je resultaten ziet. SEO is dan ook een belangrijk onderdeel van iedere online strategie, maar het is niet het enige. SEO is maar één onderdeel van een goede online strategie, waarbij ook andere factoren, zoals SEA (Search Engine Advertising) en social media, een rol spelen.